The First Day of Spring – Ensimmainen Kevät Paivä

Landscapes
The first day of spring, Tampere | Finland 2023

Tänään on ensimmainen kevät päivä. Pitka talvi on loppu nyt. Päivänvalo on Sitka not mutta jervessä on paljon lunta ja jäätä. Se ei näytä keväältä. Muuta joka vuotta me toivimme lunta ja jäätä ne sulavat nopeasti ja vihreä luonto räjähtää

Today is a milestone. The first day of spring. The long nights of the winter are behind us. The snow and ice are still here, though. We just need to hope it will melt quickly

Punainen poiju

Lake

Kauai aikaa ajatellin että kuvat ja sanat tässä bloggissa täytyy mennä yhteen. Bloggin nimi on Photos & Words ei Photos vai Words.

Mutta viime päivinä ajatellin että ovat päivien kun otan kuvia mutta minulla ei ole sanoja. Ovat päivien kun ajatelen sanoja mutta ei ole kuvia.

Minusta se on ok jos kirjoitan blog-posting ja liitän kuvaa, jonka olen ottanut jossain.

Tänään halusin kirjoittaa tämän bloggin ja tämä haamulla kun kavelin koiran kanssa Arboretumissa, näin punainen poiju jervellä jääissä. Minusta on hyvää kuvaa ja halusin post se tämän viestin kanssa suomeksi.

Punainen poiju / La boa rossa, Tampere | Finland 2024

Post translated in English by DeepL (after writing it in Finnish 🙂

“For a long time I thought that pictures and words in this blog have to go together. The name of the blog is Photos & Words not Photos or Words.

But the last few days I thought that there are days when I take photos but I don’t have words. There are days when I think of words but have no pictures.

I think it’s ok if I write a blog post and attach a picture I’ve taken somewhere.

Today I wanted to write this blog post and this ghost while I was walking the dog in the Arboretum, I saw a red buoy jerving on the ice. I thought it was a good picture and wanted to post it with this post in Finnish.”

Kirjoitusharjoitus

Finnish language

Hei. Moi. Minun nimeni on Arnaldo. Olen Italialainen. Asuun Suomessa, Tampereella. Tulin Tampereelle kesäkuussa 2017. Tuulin perheen kanssa Indonesiasta.

Indonesia on tosi iso maa Aasiassa. Asuin Jakartassa, Indonesian pääkaupunki.

Mikä minä teen? Miksi asuin Indonesiassa?

Yliopistossa Italiassa opiskelin taloustiede. Sitten meni Skotlannissa, ja opiskelin kehitysmaiden taloustiede.   Olen taloustieteilijä/ekonomisti ja työskentelen kehitysmaissa.

Teen tutkimusta ja konsultointa kehitysprojekteille.

Tramonta il 2023 – Sunset on 2023

Landscapes
Sunset on 2023, Pyylinsaari – Finland

It is the last sunset of 2023. It is cold. No clouds.

It is an early sunset this time of the year at 16:12. Never mind, the colours are nice, the air is crisp, the landscape seems in high definition.

2024 is just one sunrise away. Let’s hope it will bring more sense into this world. That wars will end. That hatred will be turned into acceptance and empathy.

There are so many problems we need to solve as one global community living on this planet and not as individual countries and enemies. Climate change, automation, and most of all, inequality.

Let’s hope 2024 will bring some of the answers we need.